Przepis na irlandzki colcannon

Przepis na irlandzki colcannon

Dziś polecamy tradycyjne danie Irlandii, czyli colcannon

Krok 1

W posolonej wodzie ugotuj ziemniaki na miękko,odcedż i odparuj,w rondelku stopić masło i dodać pokrojony jarmuż.Dodaj pokrojoną dymkę,podlej troszkę wody i duś przez krótką chwilę.

Krok 2

Do odparowanych ziemniaków dodaj jarmuż,wlej śmietanę i ubij tłuczkiem,podawaj na gorąco z dużym kawałkiem masła w środku.

Skomentuj poradnik

Poradnik Przepis na irlandzki colcannon skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5-6 łyżek masła (plus masło do maczania podawane na stół)
  • 3 szklanki przemrożonego jarmużu (mogą być inne odmiany kapusty niekoniecznie mrożone)
  • pęczek dymki
  • posiekanej
  • szklanka śmietany
  • sól