Jak poradzić sobie bez lodówki

Jak poradzić sobie bez lodówki

Żywność i napoje wymagają odpowiedniej temperatury, w której będziemy je przechowywać. Naturalnie, lodówka ułatwia nam to zadanie. Jednak co zrobić gdy np. utkniemy bez niej w domku letniskowym lub niespodziewanie zabraknie prądu? Jak przechowywać mięso? Gdzie położyć sery? Na wszystko jest sposób, a do sukcesu wystarczą jedynie chęci!

Krok 1

Zimą, w mroźne dni sprawa jest bardzo prosta. Pakujemy żywność do reklamówki i wystawiamy ją za okno lub na balkon. 

Krok 2

Innym rozwiązaniem jest lodówka turystyczna, która trzyma zimno około 24h. Natomiast wkłady do niej muszą robić się około 12h. Widać więc, iż nie przyda się ona w ekstremalnych, niespodziewanych sytuacjach. Będzie jednak dobrze służyła podczas jednodniowego wypadu nad jezioro.

Krok 3

Kolejnym kołem ratunkowym mogą być torby termoizolacyjne. Na rynku jest duży wybór. Ponad to, dostaniemy je w bardzo przystępnych cenach. Włóż do torby żywność, a następnie wsadź ją do miski z zimną wodą. Wodę wymieniaj co jakiś czas, aby stale utrzymywała się niska temperatura. Dzięki temu utrzymamy świeżość produktów dłużej.

Krok 4

Istnieją także dawne, sprawdzone, domowe sposoby:

- MIĘSO posól i zawiń w liście chrzanu lub sałaty, a następnie postaw w chłodne miejsce (mięso postoi dzięki temu około 5 dni)

- kamionkowy garnek z pokrywą lub inne naczynie wypełnij wodą z solą i umieść tam MASŁO, a następnie przenieś naczynie w suche, zimne i ciemne miejsce (np. do spiżarni lub piwnicy)

- BOCZEK i BEKON postaw w nienaświetlonym miejscu i chroń go przed wyschnięciem, najlepiej owijając go liśćmi chrzanu

- ŻÓŁTY SER przechowuj w szklanym naczyniu do około 4-5 dni

- BIAŁY SER zawiń w liście chrzanu lub liście porzeczek i odstaw w jak najchłodniejsze miejsce

- JAJKA umieść w soli, trocinach lub piasku, a wcześniej posmaruj skorupki wazeliną

- MIĘSO DROBIOWE i CIELĘCINĘ zalej kwaśnym mlekiem i zawiń w liście chrzanu, a następnie odstaw w chłodne miejsce (mięsko powinno być świeże jeszcze przez 3 dni)

- WARZYWA i OWOCE odstaw w chłodne i zacienione miejsce, co jakiś czas sprawdzając czy coś się nie zepsuło i ewentualnie wyrzucając nienadające się do spożycia produkty; jabłka trzymaj osobno; produkty myj bezpośrednio przed jedzeniem, ponieważ w innym wypadku będą się szybciej psuły

Uwaga

Gdy tylko zaobserwujesz na produkcie jakikolwiek nalot, dziwny kształt czy poczujesz nieprzyjemny zapach- nie ryzykuj i nie spożywaj go. 

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków