Jak przygotować golonkę po staropolsku

Jak przygotować golonkę po staropolsku

Dzisiaj pokażemy jak przygotować smaczną golonkę którą zajadali się nasi przodkowie.

  • 1,2 kg golonka
  • 8 dag tłuszczu
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 5 dag ketchupu
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Golonkę umyć pod kranem,zostawić do osuszenia następnie natrzeć przyprawami zostawiając na 24 godziny w lodówce.

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu doprowadzamy do zarumienienia się jednocześnie obracając,następnie zlewamy nadmiar tłuszczu do kubeczka ,dusząc całość na mniejszym ogniu podlewając wodą,dusimy pod przykryciem.

Krok 3

 Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z kubeczka,pod koniec duszenia dodajemy razem z przyprawami.

Krok 4

 Podawać z ziemniakami.Golonkę wykładamy na talerz wraz z doprawionymi warzywami.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków