Jak marynować schab

Jak marynować schab

Marynowany schab jest bardziej miękki i nadaje się na grilla. Pamiętajmy, że schab to dość suche mięsa i przed smażeniem musimy go odpowiednio przygotować aby wydobyć z niego to, co najlepsze.

  • 8 kotletów schabowych z kością lub bez,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek,
  • po pół pęczka świeżego rozmarynu i bazylii,
  • sól
  • pieprz.
  • marynata do pieczonego schabu.:
  • 1,3 kg schabu bez kości,
  • 1/2 szkl. oliwy,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • kilka listków świeżej szałwii,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek zielonego pieprzu,
  • szczypta ostrej papryki,

Krok 1

Kroimy schab na kotlety które ubijamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Obrany czosnek razem z bazylią i rozmarynem suszymy i siekamy na drobno mieszając z rozgrzanym olejem,przyprawiając solą i pieprzem.

Krok 3

Mięso smarujemy z obu stron marynatą,zalewając resztą marynaty i pozostawiamy w lodówce do 5 godzin.

Krok 4

Kotlety wyjęte z marynaty pieczemy na rozgrzanej patelni przez około 15 minut,przewracając na drugą stronę,dodatkowo smarujemy marynatą w celu lepszej kruchości.

Krok 5

Druga metoda dotyczy całego schabu.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić schab z pieczarkami i serem żółtym

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków