Jak upiec boczek w folii

Jak upiec boczek w folii

Boczek to rodzaj mięsa, uwielbiany w szczególności przez panów. Jest tłusty, tuczący, pożywny i sycący, czyli ich zdaniem- idealny. Jednak spożywany w nadmiernych ilościach może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie. Jednakowoż od czasu do czasu każdy może zjeść kawałek bez żadnych wyrzutów sumienia!

  • pół kg chudego boczku
  • 50 g keczupu
  • 30 g musztardy
  • sól i pieprz

Krok 1

Po umyciu boczku, weź do ręki ostry nóż i zrób na nim kratkę. Boki powinny mieć około centymetra długości. 

Krok 2

Natrzyj mięso wybranymi przyprawami, keczupem i musztardą. 

Krok 3

Wysmaruj folię tłuszczem, ułóż na niej boczek i przenieś całość na 45 minut w zimne miejsce.

Krok 4

Owiń szczelnie mięso folią i piecz przez 50 minut w 200 stopniach Celsjusza. Jednak wcześniej dobrze nagrzej piekarnik. 

Krok 5

Po upieczeniu, podawaj w dowolnej formie np. na kanapkach lub z ziemniakami i surówką na obiad. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak usmażyć boczek w mikrofalówce

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków