Jak przyrządzić gulasz transylwański

Jak przyrządzić gulasz transylwański

Gulasz transylwański mało popularny w polskiej kuchni ale ciekawy i bardzo smaczny.

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 90 dag kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz

Krok 1

Do rozgrzanego smalcu w bretfance dodajemy uprzednio umytą i pokrojoną w kostkę łopatkę którą opiekamy na złoty kolor.Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę,po zeszkleniu podlewamy wodą,doprawiamy papryką i solą, dusimy pod przykryciem około 1 godziny.

Krok 2

Kminek i wyciśnięty czosnek mieszamy z pokrojoną kiszoną kapustą którą dodajemy do smażonego mięsa podlewamy wodą i gotujemy do zmiękczenia.Śmietanę mieszamy z mąką,zalewamy do bretfanki i jeszcze gotujemy przez 4 minuty.Mięso podajemy z kaszą jęczmienną lub ziemniakami.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić gulasz z karkówki

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków