Jak przyrządzić brizol wieprzowy

Jak przyrządzić brizol wieprzowy

Brizol to delikatny płat mięsa, w tym przypadku wieprzowego, który jest rozbity i podsmażony. Jest źródłem magnezu oraz innych składników odżywczych. Przy tym, łatwo się go przyrządza i świetnie smakuje.

  • 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości
  • tłuszcz
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Umyj mięso i usuń z niego nadmiar tłuszczu. Po tym, pokrój go wzdłuż włókien na porcje i potłucz tłuczkiem, zamoczonym wcześniej w wodzie. 

Krok 2

Z mięsa uformuj okrągłe kotlety o grubości około 1,5-2 cm. Następnie posyp mięso przyprawami i mąką

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz na patelni i przez chwilę smaż mięso na dużym ogniu, aby zarumieniło się z dwóch stron. Następnie, na nieco mniejszym ogniu pozostaw jeszcze przez kilka minut. 

Krok 4

Kiedy usmażysz mięso, zlej tłuszcz, dodaj do niego masło i przełóż brizol na drugą stronę. 

Krok 5

Brizol świetnie komponuje się z frytkami, kalafiorem i zielonym groszkiem. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ciemny gulasz

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków