Jak przyrządzić Fajita

Jak przyrządzić Fajita

Fajita to jedno ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej. Niegdyś było przyrządzane wyłąćznie z wołowiną, obecnie stosuje się każdy gatunek mięsa, jak również owoce morza.

Krok 1

Marynowanie mięsa

Wlej do dużej miski 1/2 l soku pomarańczowego oraz około 5 łyżek octu balsamicznego. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Następnie dosyp po łyżce przyprawy meksykańskiej i przyprawy do Fajita. Na koniec pokrój piersi kurczaka w niewielką kostkę i dodaj całe mięso do marynaty. Całość owiń folią spożywczą i odstaw w zimne miejsce na kilka godzin, im dłużej tym lepiej.

Krok 2

Przygotowanie warzyw

Paprykę i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Umieść warzywa w osobnych miskach, aby nie były pomieszane przy smażeniu. Sałatę i pomidora pokrój w małe kawałki i wraz z 1/4 pokrojonej papryki odłóż do podania na świeżo.

Krok 3

Gotowanie

Odlej pół szklanki marynaty i zachowaj tą ilość, mięso odsącz i smaż na oliwie przez około 4 minuty. Usmażone mięso przerzuć do większego garnka. Podobnie postępuj z papryką oraz cebulą. Warzywa muszą być miękkie. Kiedy mięso i warzywa będą już w garnku, dolej do całości pozostawione pół szklanki marynaty, po 2 łyżki przyprawy do Fajita i do kuchni meksykańskiej oraz 2 sosy do Fajita. Potrawę duś na małym ogniu.

Krok 4

Sos czosnkowy

Do miski przelej duży kubek śmietany18% i dodaj 2 łyżki majonezu. Następnie dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dosyp po łyżeczce pieprzu ziołowego i słodkiej papryki, dopraw składniki solą i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Przygotowanie tortilli

Ułóż na blaszce folie aluminiową, a na nią jedną tortillę. Następnie kolejny arkusz folii i znów tortillę, aż ułożysz wszystkie placki, które chcesz zużyć. Blaszkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i podgrzewaj placki około 6 minut.

Krok 6

Podanie

Zetrzyj żółty ser i podaj go na talerzyku, mięso z warzywami przełóż na półmisk, a świeże warzywa podaj w miseczkach. Na koniec podaj jeszcze ciepłe tortille. Każdy sam komponuję swoje Fajita. Smacznego!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić Fajita - kurczak po meksykańsku

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków