Jak zrobić gęś pieczoną z jabłkami

Jak zrobić gęś pieczoną z jabłkami

Dzisiaj polecamy gęś z jabłkami, która będzie soczyście wystawnym i ekskluzywnym daniem.

  • gęś
  • 3 duże jabłka
  • majeranek
  • tłuszcz - kilka łyżek
  • sól i pieprz

Krok 1

 Musimy zostawić gęś na noc w wodzie. Dzięki temu będzie soczysta, nasiąknie wodą. Rano wyjmujemy gęś z wody, wycieramy dokładnie i dokładnie nacieramy solą i majerankiem. Najlepiej na zewnątrz i w środku. Odstawiamy.

Krok 2

Jabłka trzeba obrać i następnie pokroić. Jabłkami dokładnie nadziewamy środek gęsi lekko wciskając.

Krok 3

Przekładamy gęś do natłuszczonej brytfanny. Pozostałe jabłka układamy  dookoła mięsa. Brytfannę podlewamy wodą – 2 szklankami i przykrywamy.

Krok 4

Pieczemy w  temperaturze – 200 st. C przez pierwszą godzinę, potem zmniejszamy do180 st. C przez następne 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż skórka się zarumieni.

Krok 5

Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości i jakości mięsa.  dlatego trzeba kontrolować, co dzieje się w piekarniku. Co jakiś czas można polewać gęś sosem, by nie wyschła, należy co jakiś czas dolewać wody do sosu.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków