Jak zrobić faszerowaną gęś

Jak zrobić faszerowaną gęś

Gęś faszerowana zyskuje coraz większą popularność w Polsce, więc spróbujmy ją upiec. Co prawda gęś ciężko dostać, ale jeśli już ją znajdziemy, to musimy po prostu zaryzykować i ja spróbować przygotować. Danie z gęsi będzie długo zapamiętane przez rodzinę i gości.

  • 1 gęś
  • 1 kg.jabłek
  • rodzynki
  • Masło
  • czosnek
  • Goździki
  • majeranek
  • tymianek
  • pietruszka
  • bazylia

Krok 1

Umytą i wypatroszoną gęś nacieramy przyprawami oraz sokiem z cytryny.

Krok 2

Obranymi i pokrojonymi jabłka wraz z rodzynkami,masłem i ziołami faszerujemy przygotowaną gęś

Krok 3

Po zaszyciu wkładamy do bretfanki z tłuszczem i pieczemy obracając i polewając tłuszczem z wodą na złoty kolor.Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 180 stopni pieczemy aż do uzyskania miękkiego mięsa od 2 do 4 godzin w zależności od wielkości gęsi.

Krok 4

Po wyciągnięciu podajemy wg.uznania z ziemniakami,ryżem pieczywem czy surówkami.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków