Jak zrobić indyka pieczonego po amerykańsku

Jak zrobić indyka pieczonego po amerykańsku

Święto Dziękczynienia to czas na indyka po amerykańsku. Pieczenie całego indyka to duże wyzwanie, ponieważ indyk to chude mięso i może nam wyjść za suche. Ale jesli go dobrze zrobimy, to czeka nas świetna uczta.

  • indyk
  • koniecznie zamrożony
  • 10 12 dkg masła
  • drobno posiekana cebula
  • drobno pocięta łodyga selera naciowego
  • 4 szkl. grzanek z chleba
  • sól
  • pieprz do smaku
  • majeranek
  • pół szkl. rosołu

Krok 1

Po rozmrożeniu,łyżką oczyszczamy od środka,suszymy a potem nacieramy dokładnie solą,pieprzem oraz ziołami jak wewnątrz tak i na zewnątrz,odstawiając na godzinę.

Krok 2

Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy indyka do bretfanki posmarowanej masłem i pieczemy przez około 4 godziny podlewając wodą i obracając indykiem aby się równo zarumienił.

Krok 3

W czasie pieczenia szykujemy farsz:na stopione masło w patelni dodajemy pokrojoną cebulę i seler do zeszklenia dodając grzanki i podlewając rosołem.Całość dusimy przez chwilę doprawiając do smaku przyprawami,można dodać,rodzynki,orzechy,bazylię,szałwię i własne dodatki,podduszamy przez chwilę by seler zmiękł.

Krok 4

Gdy indyk już jest upieczony a mięso miękkie,wyciągamy indyka nadziewając farszem od środka,następnie dopiekamy jeszcze przez kwadrans.Podajemy w całości na półmisku.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków