Jak przyrządzić pesto z rukoli

Jak przyrządzić pesto z rukoli

Zielony sos nadający się do makaronu i kanapek

  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych bądź migdałów
  • 200 g rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki parmezanu lub sera pecorino
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • sposób drugi:
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • spora szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki startego sera: parmezanu lub pecorino
  • 1 łyżka grubo pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

Krok 1

Wszystko miksujemy,sprawdzamy czy nie trzeba dodać oliwy lub soli do smaku.

Krok 2

Pesto nadaje się jako dodatek do makaronu,kanapek oraz sałatek

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos vinaigrette

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków