Jak samodzielnie zrobić pesto

Jak samodzielnie zrobić pesto

Pesto to aromatyczny sos włoski, którego podstawę stanowi bazylia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Pesto jest znakomitym dodatkiem do makaronów, serów, zapiekanek, a nawet do kanapek. Można je dostać w prawie każdym sklepie, jednak zrobione samodzielnie- smakuje lepiej!

  • świeże liście bazylii
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • paczka mielonych migdałów
  • sól

Krok 1

Przyrządzając sos pesto użyj moździerza lub blendera

Krok 2

Rozdrobnij liście bazylii na miazgę. Bazylii powinno być proporcjonalnie najwięcej, gdyż to właśnie ona stanowi bazę sosu. 

Krok 3

Do bazylii dodaj starty parmezan i mielone migdały

Krok 4

Całość zalej sporą ilością oliwy z oliwek

Krok 5

Na końcu, dopraw wszystko solą do smaku i dokładnie wymieszaj raz jeszcze.

Info

Aby pesto miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niego wyciśnięty czosnek lub drobniutko pokrojoną papryczkę chilli. 

Krok 6

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos pesto

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków