Jak zrobić meksykański sos guacamole?

Jak zrobić meksykański sos guacamole?

Guacamole to salsa przyrządzona na bazie awokado, które są owocami wyjątkowo odżywczymi, bogatymi w błonnik oraz w witaminy E, B i K. Sos jest charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej, dodawany niemal do każdej przystawki. Swoich zwolenników znalazł także w całej Europie. Co więcej, przygotowanie sosu nie jest czasochłonne, więc często okazuje się być pysznym ratunkiem podczas niespodziewanej wizyty gości.

Krok 1

Rozpoczynamy od oczyszczenia avocado. Najłatwiejszym sposobem jest przekrojenie owocu na pół i usunięcie pestki, a następnie wydrążenie małą łyżeczką miąższu. 

Uwaga

Ważnym jest dobranie miękkiego, ale nie w pełni dojrzałego avocado.

Krok 2

Przełożone do głębokiej miski avocado należy rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja miąższu zależy od własnych upodobań.

Uwaga

Zalecamy nie rozcierać owocu zbyt mocno, gdyż sos smakuje najlepiej wówczas, gdy wyczuwalne są małe kawałki avocado.

Krok 3

Krok 3

Dodajemy do miski resztę składników i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Następnie przyprawiamy do smaku.

Krok 4

Guacamole podajemy jako dip do chipsów nachos, do grzanek lub do tortilli. SMACZNEGO !

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos guacamole z awokado

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków