Jak przyrządzić smaczny dodatek do mięs

Jak przyrządzić smaczny dodatek do mięs

Żurawina jest stosowana jako dodatek do wielu potraw. Zazwyczaj nawet się nie zastanawiamy jak ją zrobić, tylko od razu ją kupujemy. A przecież żurawinę możemy zrobić samemu

  • 1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • 2 jabłka,
  • sok i otarta skórka z dwóch cytryn,
  • 400 g cukru,
  • szklankę wody

Krok 1

Jabłka trzemy na grubej tarce,żurawinę płuczemy zalewając sokiem z cytryny mieszanej ze startą skórką i cukrem.

Krok 2

Połowę mieszanki wkładamy do garnka zalewając wodą i gotujemy przez 15 minut mieszając

Krok 3

Pozostałą część owoców po 15 minutach dodajemy do garnka,dusząc przez pół godz. rzadziej mieszając

Krok 4

Zrobioną konfiturę wkładamy do słoików zakręcając i obracając do góry dnem,pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sos żurawinowy

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków