Jak przyrządzić udka po piemoncku

Jak przyrządzić udka po piemoncku

Udka z kurczaka to klasyczne danie, które zawsze sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji. Jest często wybieranie przez gospodynie, ponieważ jest niedrogie, szybkie, smaczne i ciężko je w jakikolwiek sposób zepsuć. W poniższym przepisie podam sposób na przyrządzenie udek po piemoncku, czyli z dodatkiem cebuli, marchewki oraz ziemniaków.

Krok 1

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą

Krok 2

Wymieszaj ze sobą mąkę, paprykę, sól i pieprz i otocz w tym świeżo wypłukane mięso. 

Krok 3

Wrzuć udka na dobrze rozgrzaną patelnię i duś je przez około 10 minut na maśle.

Krok 4

Pokrój marchew, cebulę i ziemniaki w kostkę, a bulwy kopru włoskiego w paski. 

Krok 5

Pokrojone warzywa wrzuć do mięsa na patelnię i duś całość dalej. 

Krok 6

Na patelnię wlej jeszcze bulion i białe wino. Wszystkie składniki duś przez około 40 minut. 

Krok 7

Dodaj do mięsa śmietanę oraz odrobinę pieprzu, soli i tymianku do smaku.

Krok 8

Udka podawaj z podsmażonymi talarkami ziemniaków. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić kurczaki w woreczkach - przepis dla leniuchów

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić udka po piemoncku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • średnia cebula
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 50 dag bulw kopru włoskiego
  • 90 dag ziemniaków
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • sproszkowana papryka
  • sól
  • pieprz