Jak przyrządzić roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Jak przyrządzić roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Szpinak z ricottą to iście niebiańskie połączenie, które jest po prostu ambrozją dla naszych kubków smakowych. Polecam je każdemu, kto nigdy nie miał okazji spróbować tych produktów razem. Wisienką na torcie jest pyszna pierś z kurczaka, która razem z tymi składnikami stanowi niezapomniane przeżycie kulinarne!

  • 4 120-gramowe filety z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2/3 szklanki sera ricotta lub zamiennie serka śmietankowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
  • olej bądź oliwa z oliwek

Krok 1

Rozmroź szpinak i odciśnij na ręczniku papierowym ewentualne pozostałości wody. 

Krok 2

Zmieszaj szpinak z serkiem oraz przyprawami

Krok 3

Umytą pierś z kurczaka natnij w taki sposób, aby stworzyć kieszonki, do których włóż mieszankę szpinaku i serka.

Info

Staraj się, aby masa nie wypływała bokami z kurczaka. 

Krok 4

Zwiń pierś kurczaka w rulon, owiń plastrami szynki (po dwa plasterki na jeden rulonik) i zepnij całość wykałaczkami, aby mięso nie rozwaliło się. 

Krok 5

Obsmaż mięso z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. 

Krok 6

Włóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw całość do piekarnika na mniej więcej 15 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, czy kurczak jest już miękki. 

Krok 7

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić Penne Dela Casa z kurczakiem

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków