Jak przyrządzić smażony ser

Jak przyrządzić smażony ser

Wizyta w Czechach bez spróbowania przepysznego sera smażonego jest wizytą nie do końca wykorzystaną. Jest on serwowany w każdej czeskiej knajpce, ponieważ turyści go wręcz uwilbiają. I nie tylko! Spróbuj, a sam się przekonasz, że nie można mu się oprzeć.

  • - dowolny kawałek twardego sera żółtego
  • - 1 jajo
  • - bułka tarta
  • - sól i pieprz
  • - słodka papryka
  • - ostra papryka
  • - zioła prowansalskie

Krok 1

Pokrój ser na plastry, które mają minimalnie pół centymetra grubości. 

Krok 2

Przygotuj dwa głębokie talerze. Na jeden wylej roztrzepane jajko, a na drugi bułkę tartą pomieszaną z przyprawami. 

Krok 3

Weź do ręki ser i na początku wymocz go dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej. Dokładnie z każdej strony. Czynności te powtórz dwukrotnie, aby panierka była naprawdę gruba i zabezpieczyła ser przed wylaniem się na patelnię. 

Krok 4

Ser smaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, jednak na dość małym ogniu. W innym przypadku panierka się po prostu spali. 

Info

Smażony ser najlepiej komponuje się z frytkami, świeżą surówką i keczupem lub sosem czosnkowym. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić Czeski Syr

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków