Jak upiec chleb maślankowy

Jak upiec chleb maślankowy

Coraz częściej, kupując chleb, wydaje ci się, że jest on nieświeży i czerstwy już po wyjściu ze sklepu? Pieczywo jest coraz częściej gumowe i po prostu niesmaczne. Wyjściem z tej sytuacji jest pieczenie chleba w zaciszu domowym. Sprawdzonym i pysznym przepisem jest chleb maślankowy, który oprócz swojego smaku zaskoczy cię długim okresem świeżości.

  • 1/4 szklanki maślanki
  • 3 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 łyżki masła (plus trochę do wysmarowania formy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki otrębów

Krok 1

Wysmaruj formę masłem. 

Krok 2

W małym rondelku roztop masło. Poczekaj, aż trochę wystygnie, aby mogło spokojnie współpracować z drożdżami. 

Krok 3

Do masła dodaj maślankę

Krok 4

W dość sporej misce wymieszaj półtora szklanki mąki, cukier, otręby oraz sól i drożdże. Dodaj ciepłą jeszcze mieszankę roztopionego masła i maślanki. Całość wyrabiaj rękoma aż do uzyskania jednolitego ciasta. 

 

Teraz dodaj jedno jajo. Nadal wyrabiaj ciasto. Po tym, dodaj resztę mąki.

Info

Od razu uczulam, że ciasto będzie lepkie i ciągnące się. 

Krok 5

Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i poczekaj około pół godziny, aż dostatecznie urośnie

Krok 6

Chleb piecz przez 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. 

Uwaga

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak upiec chleb pszenny z kminkiem

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków