Jak upiec drożdżowe bułeczki

Jak upiec drożdżowe bułeczki

Jeżeli nie chcesz skakać od razu na głęboką wodę i piec wymyślnych drożdżówek- zacznij od zwykłych drożdżowych bułeczek. Ich receptura sprawia, że można je jeść z dodatkami słonymi, słodkimi, a nawet ostrymi. Warto podkreślić, że własnoręcznie upieczone i zrobione od podstaw bułeczki smakują lepiej, niż te, kupione w piekarni.

  • 1/10 kostki masła
  • szklanka mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • pół kg mąki
  • odrobinę mleka do posmarowania

Krok 1

Roztop masło i poczekaj, aż całkowicie wystygnie

Krok 2

Do miski wsyp przesianą wcześniej mąkę, sól, roztarte z ciepłym mlekiem drożdże, jajo, resztę mleka oraz roztopione wcześniej i ostudzone masło

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszaj rękoma, aby ciasto miało gładką konsystencję bez grudek. 

Krok 4

Blat posyp mąką i wyłóż na niego ciasto. Uformuj z niego około 10-12 okrągłych bułeczek

Krok 5

Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp mąką, a następnie połóż na niej bułeczki. Odstaw całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Krok 6

Kiedy już bułeczki urosną, wysmaruj każdą z nich mlekiem. Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza i piecz je około 15 minut, aż zezłocą się z każdej strony. 

Info

Przed włożeniem bułeczek do pieczenia, możesz posypać je dowolnym dodatkiem np. słonecznikiem, makiem, sezamem czy kminkiem. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić bułki śniadaniowe

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków