Jak zrobić botwinkę

Jak zrobić botwinkę

Botwinka składa się głównie z warzyw sezonowych. Pewnie dlatego jest tak popularna w okresie wiosennym oraz letnim. Charakteryzuje się swoją lekkością, a zarazem intensywnym smakiem. Poniżej przepis na tą wyjątkową zupę.

Krok 1

Opłucz botwinę, a następnie pokrój ją w 3-centymetrowe kawałki. 

Krok 2

Botwinę zalej  jedną szklanką wywaru z włoszczyzny i duś całość przez około 5-7 minut

Krok 3

Do garnka dodaj 3/4 całości posiekanej zieleniny. Zalej to prawie całą pozostałością wywaru (zostawić jedynie 3 łyżki na później).

Krok 4

Do wszystkich składników dodaj wywar z buraków oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną i pozostawionym wywarem z włoszczyzny. 

Krok 5

Całość gotuj jeszcze przez kilka minut

Krok 6

Do głęboko talerza nałóż przekrojone na pół jajko na twardo, zalej je botwinką i na koniec posyp wszystko zieleniną

Krok 7

SMACZNEGO!

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić botwinkę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1 l wywaru z włoszczyzny
  • 2 duże pęczki botwinki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 12 %
  • 2 łyżki koncentratu z buraków
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 jaja ugotowane na twardo
  • sól i cukier do smaku