Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty

Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak to polskie danie, które jest bardzo popularne i zdrowe. Kapuśniak to obok pomidorowej, jedna z najczęściej robionych zup w Polsce.

  • kilogram kiszonej kapusty
  • nieco mniej niż kilogram wędzonego mięsa
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • kilka ziemniaków
  • trochę suszonych grzybów
  • liść laurowy,
  • kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody dodajemy grzyby namoczone dzień przed,liść laurowy,ziele angielskie i mięso.Gotujemy kilka godzin aż mięso zmięknie,ściągając powstałą szumowinę sitkiem,po czym wyciągamy mięso krojąc na kawałki.

Krok 2

Kapustę płuczemy aby była dobra w smaku,wrzucamy ją do wywaru wraz warzywami i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3

Podsmażoną cebulkę z grzybkami wrzucamy do garnka wraz z pokrojoną marchewką,dusimy aż marchew zmięknie.

Krok 4

Ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do kapuśniaka,podajemy w głębokim talerzu.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków