Jak ugotować zupę rybną z karpia

Jak ugotować zupę rybną z karpia

Zupa z karpia jest smaczną potrawą polecaną nie tylko na święta. Zupa rybna dla wielu osób brzmi jak coś mało smacznego ale już po pierwszej próbie, takie osoby zmieniają zdanie

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka listków lubczyku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • kawałek białej kapusty
  • 4 dzwonka karpia
  • sok z 1 małej cytryny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól

Krok 1

Skropionego sosem sojowym i cytrynowym karpia odstawiamy.

Krok 2

Następnie przygotowane: pietruszkę, seler, marchew, paprykę, sparzonego-obranego ze skórki pomidora wraz z kapustą wkładamy do garnka zalanego 2 litrami wody dodając:ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,natkę pietruszki,lubczyk oraz soli pół łyżki.Całość gotujemy do zmiękczenia przecedzając cały wywar.

Krok 3

Do wywaru wkładamy karpia z pokrojoną marchwią,gotując do 15 minut.

Krok 4

Można również na inny sposób:wyjęte warzywa z wywaru zmiksować dodając karpia,zabielając śmietaną i zagotować.Podajemy na talerzu posypując natką pietruszki,rozmarynem,tymiankiem lub grubo siekaną kolendrą

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zupę - zupa rybna po rybacku

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków