Jak ugotować zupę węgierską

Jak ugotować zupę węgierską

Zupa węgierska jest odmianą zupy gulaszowej. Jest to ostra zupa dla miłośników wyrazistego smaku. robimy ją na mięsie wieprzowym.

  • 400 dag chudego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 3 duże pieczarki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1.5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta mielonego kminku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Krok 1

Pokrojone mięso na drobno przyprawiamy papryką,pieprzem ziołowym i solą,podsmażając na rozgrzanym oleju mieszając.

Krok 2

Ziemniaki pokrojone w kostkę,marchewkę,pieczarki wraz z groszkiem gotujemy.

Krok 3

Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem podduszając kiedy zmiękną dodajemy do garnka z warzywami przyprawiając:kminek,liść laurowy,majeranek,koncentrat,ziele angielskie z koncentratem pomidorowym zalewając bulionem,gotując pod przykryciem do miękkości mięsa około 40 minut.

Krok 4

podajemy z pieczywem żytnim,pszennym lub razowym.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zupę pomidorową z papryką

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków