Jak przyrządzić zupę grzybową na Boże Narodzenie

Jak przyrządzić zupę grzybową na Boże Narodzenie

Zupa grzybowa to podstawa na wigilijnym stole. Jest jednym z dwunastu tradycyjnych dań. Jej nieodzownym składnikiem są suszone grzyby, które nadają jej wyjątkowy smak i aromat. Jak zrobić taką zupę?

Krok 1

Najpierw przygotuj grzyby. Dokładnie umyj je w zimnej wodzie, następnie zalej w garnku 2 litrami wody i gotuj 30 minut

Krok 2

Po upływie tego czasu, dorzuć do garnka obraną i pokrojoną włoszczyznę. Całość gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną. 

Krok 3

Kiedy grzyby będą miękkie, wyciągnij je z zupy i pokrój na małe kawałki. Zupę także wyklaruj

Krok 4

Teraz możesz małe kawałki grzybów wrzucić z powrotem do zupy i dodać do tego masło, ocet, mąkę i całość wymieszać. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Możesz jeść ją z makaronem lub grzankami. Smak nieznacznie zmieni dodanie śmietany, którą także gorąco polecam. 

Krok 6

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków