Jak upiec bułki orkiszowe

Jak upiec bułki orkiszowe

Orkisz jest zbożem, do którego coraz częściej powracają producenci płatków, mąk czy otrębów. Mówi się, że w starożytności był masowo spożywany przez gladiatorów i zawodników, którzy brali udział w igrzyskach. Jak widać, potrafi zaspokoić głód nawet największego głodomora. Poza tym, orkisz jest cennym źródłem błonnika. Przeczytaj poniższy przepis, a dowiesz się, jak zrobić pyszne bułeczki orkiszowe.

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 15 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • dodatki do posypania bułki (według uznania)

Krok 1

Drożdże rozrób z dwiema łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Pozostaw całość do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu. 

Krok 2

Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej resztę mąki, miód i sól. Do wszystkiego dolej ciepłą wodę oraz przygotowany wcześniej roztwór z drożdżami. Całość wyrób rękoma, aby powstała jednolita masa. Przykryj miskę ściereczką i przełóż do ciepłego miejsca na 100 minut do wyrośnięcia

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki. Porozkładaj je na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i poczekaj 15 minut, aż troszeczkę urosną. 

Krok 4

Po tym czasie, posmaruj każdą z nich mlekiem i ewentualnie posyp wybranym przez siebie dodatkiem np. słonecznikiem czy sezamem. 

Krok 5

Bułki piecz w rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić domowe bułki

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków