Jak przyrządzić bitki z halibuta

Jak przyrządzić bitki z halibuta

Halibut, zwany także morskim olbrzymem jest rybą bogatą w kwasy omega-3, białko oraz witaminę A. Należy go jeść, ponieważ dostarcza nam składników odżywczych, o których na co dzień zazwyczaj zapominamy. Poniżej podam jeden z ciekawszych przepisów na przyrządzenie ryby w postaci bitek.

  • 3/4 kg filetów z halibuta
  • pół szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • łyżka octu
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki szałwii
  • jedna czerstwa bułka
  • garść posiekanej pietruszki ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz i czosnek do smaku
  • tłuszcz

Krok 1

Lekko rozmroź filety z halibuta i opłucz je wodą. Skrop odrobiną octu oraz posyp majerankiem i szałwią. Wstaw rybę do lodówki i pozostaw ją tam przez około 60 minut

Krok 2

Bułkę zamocz w miseczce z mlekiem. Poczekaj, aż zmięknie. Po tym czasie, możesz ją odcisnąć. 

Krok 3

Obraną cebulę pokrój w ćwiartki

Krok 4

Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść filety z halibuta, bułkę oraz cebulę. 

Krok 5

Do przygotowanej masy dodaj jaja, bułkę tartą, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku i pietruszkę ze szczypiorkiem. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma, ponieważ w ten sposób zrobisz to najdokładniej.

Krok 6

Z masy uformuj płaskie bitki, które następnie obtoczysz w bułce tartej i zarumienisz na rozgrzanym na patelni tłuszczu. 

Krok 7

Teraz przełóż całość do garnka. Postaw go na małym ogniu na około 5 minut, aby bitki doszły

Info

Bitki najlepiej komponują się z ostrym sosem. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować kotlety rybne

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków