Jak zrobić Fish Cakes - rybne ciasteczka

Jak zrobić Fish Cakes - rybne ciasteczka

Dobre rybne ciasteczka, które będą alternatywną dla paluszków rybnych i rybnych medalionów kupowanych na wagę.

  • 45 dag ziemniaków (pokrojonych na kawałki)
  • 45 dag filetu z dorsza
  • 570 ml mleka
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 60 g mąki
  • 2 duże jajka
  • ok. 12 dag bułki tartej,
  • olej roślinny do smażenia
  • kawałki demonki do dekoracji
  • Zielony sos
  • 3 dag masła,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżkami wody
  • 3 dag kaparów
  • 3 dag ogórków konserwowych
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki dymki (pokrojonej)

Krok 1

Ziemniaki musimy ugotować, jednocześnie gotujemy rybę w mleku.Po ugotowaniu rybę wyjmujemy, a mleko odstawiamy .

Krok 2

Ostygłe ziemniaki przeciskamy przez praskę

Krok 3

obraną rybę oddzielamy od ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem ziemniaki,  pietruszkę, przyprawiamy.

Krok 4

. Mieszaninę dzielimy na osiem porcji, które panierujemy w jajku i bułce tartej.  chłodzimy w lodówce (najlepiej przez ok. 24 godziny.

Krok 5

Sos - potrzebujemy do niego mleka, które zostało z gotowanej ryby ,masło oraz mąkę kukurydzaną (wymieszaną z wodą). Mieszaninę gotujemy aż zgęstnieje.

Krok 6

Dodajemy resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez około 1-2 minuty. Sos również zostawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 7

Po 24 godz. wyjmujemy ciasteczka rybne z lodówki, na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5 minut. Podgrzewamy sos. Danie możemy podać nie tylko z sosem, ale również z warzywami

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować kotlety rybne

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków