Jak przyrządzić karpia

Jak przyrządzić karpia

Karp nie jest daniem tylko na święta, można go przyrządzać na różne sposoby

Krok 1

Filety posypujemy solą,kminkiem i czarnym pieprzem,po godzinie gdy nasiąkną smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem.

Krok 2

Kiedy ryba się zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę,sok z cytryny,podlewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.Potem zmniejszamy ogień i po częściowym odparowaniu sosu przyprawiamy pieprzem cayenne dodając masła mieszając i odparowujemy 5 minut.

Krok 3

Wyciągniętego karpia posypujemy pietruszką,podajemy z pieczywem lub ziemniakami

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zabić i wypatroszyć karpia

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić karpia skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • małe filety z karpia
  • 2 sztuki
  • pół łyżki świeżo zmiażdżonych nasion kminku
  • łyżka masła
  • cytryna
  • cebula
  • sporo pieprzu cayenne
  • pół szklanki białego
  • wytrawnego wina
  • sól i czarny
  • zwykły pieprz