Jak długo gotować ryż

Jak długo gotować ryż

Ryż jest popularny w Polsce. Mamy różne gatunki ryżu, które wymagają różnych sposobów gotowania. Zobacz i naucz się poprawnego gotowania ryżu, aby zawsze był smaczny i pożywny.

Krok 1

Najwięcej witamin ma ryż krótki i kupowany luzem w torebkach niż paczkowany w woreczki, miarką równoległą do woreczka jest pół szklanki na dwa dania.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować ryż do sushi

Krok 2

Ryż zawsze wrzucamy na wrzątek natychmiast mieszając aby się nie skleił,pamiętając o tym aby wody było objętościowo jeszcze raz tyle co ryżu,gotujemy bez przykrycia.Pod przykryciem gotujemy tylko ryż brązowy uważając aby nie wykipiał. 

Krok 3

Ryż luzem gotujemy około 15 minut,w woreczkach 20 minut,a brązowy nie zwiększa swojej objętości i gotujemy przez 30 minut.

Krok 4

Do ryżu dodajemy odrobinę soli lub curry która nadaje inny smak oraz kolor.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków