Jak zrobić spaghetti bolognese

Jak zrobić spaghetti bolognese

Spaghetti to rodzaj makaronu, w postaci długich i cienkich nitek. Zwykło się tak nazywać również całą potrawę, składającą się z wspomnianego makaronu oraz dowolnego sosu. Najpopularniejszym jest zdecydowanie sos bolognese, który pochodzi z włoskiej Bolonii. Jest uwielbiany nie tylko we Włoszech, nie tylko w Europie, ale na całym świecie! Poniżej znajdziesz przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.

Krok 1

Na niewielkiej ilość rozgrzanego tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Smażyć, aż warzywa się zeszklą. 

Krok 2

Na patelnię dodaj także startą marchew, seler i pietruszkę. Całość dalej smaż. 

Krok 3

Do wszystkiego dodaj również mięso mielone i smaż wszystkie składniki jeszcze przez jakiś czas. Uważaj, aby się nie przypaliły!

Krok 4

Teraz możesz zabrać się za przygotowanie płynnego sosu. Zagotuj półtora szklanki wody i rozpuść w niej kostkę bulionową warzywną. Do tego dodaj słodką paprykę i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz świeżą, pokrojoną bazylię. Całość wlej na patelnię i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. 

Krok 5

Sos podduś przez jakiś czas. W międzyczasie dodaj wino, przyprawy do smaku i odrobinę cukru. Raz jeszcze wymieszaj wszystko. 

Krok 6

Makaron ugotowany (koniecznie!) al dente polej sosem oraz posyp tartym serem. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować Spaghetti Bolognese

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić spaghetti bolognese skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • pół paczki makaronu typu spaghetti
  • Cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pomidory
  • włoszczyzna
  • bulion warzywny
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • estragon
  • tarty ser do posypania dania (najlepiej parmezan)