Jak przyrządzić arancini

Jak przyrządzić arancini

Arancini to przepyszne włoskie danie, które składa się z risotto nadziewanego mozzarellą, przyrządzonego w panierce i podsmażonego na chrupko z każdej strony. Brzmi smakowicie? Sam spróbuj!

Krok 1

Zagotuj w garnku bulion, przykryj go i zostaw na ogniu. 

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i cebulę, do czasu, aż się zeszkli. Do tego wsyp ryż i wymieszaj całość. 

Krok 3

Do ryżu, cebuli i czosnku wlej chochelkę bulionu i mieszaj wszystko przez jakiś czas. Ryż powinien go wchłonąć. Następnie wlej resztę bulionu i postępuj identycznie jak z pierwszą porcją. Risotto powinno mieć kleistą konsystencję

Krok 4

Do risotto dodaj parmezan. Raz jeszcze wymieszaj wszystko i odstaw na 2 godziny do ostygnięcia. 

Krok 5

Po tym czasie dodaj do ryżu dwa roztrzepane jaja. Całość wymieszaj. 

Krok 6

Resztę jaj roztrzep na talerzu, a na drugi talerz wysyp bułkę tartą. 

Krok 7

Zamocz dłonie. Kostki mozzarelli okryj ciastem z risotto i uformuj w kulki. Następnie zamocz je w takiej formie w jajku, a po tym w bułce. Po tym zabiegu wstaw kulki na 30 minut do zamrażarki, aby nie rozpadały się przy smażeniu. 

Krok 8

Przygotuj rondelek i zagotuj w nim tyle oleju, aby spokojnie mógł zakryć kulki. Olej powinien być podgrzany do temperatury około 190 stopni Celsjusza. Wrzuć do rondla po kilka kulek, obracaj je, aby zarumieniły się z każdej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i niezwłocznie połóż na ręczniki papierowe, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. 

Krok 9

Arancini podawaj na gorąco. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ryżowe kuleczki Arancini

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić arancini skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 100 g mozzarelli pokrojonej w średnią kostkę
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 4 jaja
  • bułka tarta do panierki
  • szklanka mąki najlepiej pszennej
  • olej
  • 1 duża
  • drobno pokrojona cebula