Jak marynować skrzydełka

Jak marynować skrzydełka

Marynata kurzych skrzydełek pozwala zmiękczyć je przy smażeniu. A przecież wiadomo, że kurze skrzydełka smażone są po prostu pyszne. Marynata do skrzydełek pozwoli usmażyć Ci idealne danie

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 10 dag orzechów włoskich lub migdałów,
  • 10 dag masła,
  • 5 łyżek miodu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek ketchupu,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • tymianek,
  • sól i pieprz
  • druga marynata piwna:
  • 3/4 szklanki ketchupu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki jasnego piwa,
  • 2 łyżki miodu,
  • czubata łyżka musztardy,
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku (średnie),
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka curry.

Krok 1

Skrzydełka myjemy,tniemy na porcje i kładziemy na talerz,potem do rozgrzanego rondelka dodajemy:masło,pokrojony czosnek,sos sojowy,sok z cytryny,ketchup,olej,miód i do smaku sól z pieprzem,marynatę gotujemy na lekkim ogniu mieszając aż się wszystko razem połączy.

Krok 2

Skrzydełka położone w głębokim talerzu zalewamy przygotowaną ciepłą marynatą wkładamy do lodówki co godzinę obracając,pozostawiamy przez 12 godzin.

Krok 3

Po wyciągnięciu smażymy we folii aluminiowej w rozgrzanym piekarniku na 180 stopniach przez pół godziny,w międzyczasie obracając je na drugą stronę,na koniec możemy posypać orzechami albo tymiankiem z migdałami.Możemy również smażyć na imprezie grilowej.

Krok 4

Marynatę piwną wykonujemy w taki sam sposób jak poprzednią z bakaliami.

Krok 5

Jeszcze jest przepis na bardzo pikantną marynatę: 3/4 szklanki ketchupu pikantnego,2 łyżki oleju,2 łyżki miodu,1 łyżka musztardy ostrej,1 łyżka sosu sojowego,3 ząbki siekanego czosnku,wykonujemy jak powyżej.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić skrzydełka a'la Hot Wings KFC

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków