Jak upiec gęś w sosie pieczarkowym

Jak upiec gęś w sosie pieczarkowym

Polecamy bardzo smaczną i delikatną potrawę, czyli gęsinę w sosie pieczarkowym

  • 1/2 małej gęsi
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła rośinnego
  • sól i pieprz

Krok 1

Gęś płuczemy pod wodą i dzielimy na porcje,wkładając do garnka z niewielką ilością wody i podgotowujemy.Wcześniej przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gęsi i dalej gotujemy aż do miękkości.

Krok 2

Pokrojone pieczarki,cebulę (w kostkę) smażymy na tłuszczu w patelni do tego dodajemy 1/2 szklaki wywaru powstałego z gotowanej gęsi ,pod pokrywką dusimy przez około 10-15 minut na wolnym ogniu.

Krok 3

Teraz dodać śmietanę przyprawić pieprzem i solą doprowadzając do zagotowania.

Krok 4

Porcje gęsi kładziemy na talerzu polewając przygotowanym sosem,podajemy z ziemniakami lub z kaszą dodając surówkę z warzyw.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków