Jak przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho

Jak przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho

Na gorące dni proponujemy chłodnik rodem z Hiszpanii, który jest niesamowicie smaczny.

  • 0,5 kg świeżych i mocno dojrzałych miękkich pomidorów
  • ogórek
  • 2 papryki - najlepiej czerwoną i żółtą
  • czosnek
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • półpłynny koncentrat pomidorowy
  • zioła - bazylia
  • oregano
  • tymianek - najlepiej świeże
  • sól i pieprz
  • pieczywo do podania

Krok 1

Do miksera wkładamy:pomidory sparzone i obrane ze skórek, pół papryki oczyszczonej z ziaren,pół obranego ogórka wraz z resztą warzyw i przyprawami,całość miksujemy aż do uzyskania klarownej konsystencji.

Krok 2

Do zmiksowanego chłodnika dolewamy łyżkę octu,1/2 szklanki oliwy mieszając do momentu połączenia się z oliwą,dodajemy płynny koncentrat pomidorowy lub zwykły rozcieńczając z wodą,mieszamy doprawiając do smaku i władamy na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu jako grzanki,pozostałe warzywa kroimy w kostkę.Przy podawaniu gazpacho dodajemy pokrojone warzywa i zimne grzanki.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić chłodnik litewski

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków