Jak przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho

Jak przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho

Na gorące dni proponujemy chłodnik rodem z Hiszpanii, który jest niesamowicie smaczny.

Krok 1

Do miksera wkładamy:pomidory sparzone i obrane ze skórek, pół papryki oczyszczonej z ziaren,pół obranego ogórka wraz z resztą warzyw i przyprawami,całość miksujemy aż do uzyskania klarownej konsystencji.

Krok 2

Do zmiksowanego chłodnika dolewamy łyżkę octu,1/2 szklanki oliwy mieszając do momentu połączenia się z oliwą,dodajemy płynny koncentrat pomidorowy lub zwykły rozcieńczając z wodą,mieszamy doprawiając do smaku i władamy na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu jako grzanki,pozostałe warzywa kroimy w kostkę.Przy podawaniu gazpacho dodajemy pokrojone warzywa i zimne grzanki.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić chłodnik litewski

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!