Jak odróżnić barszcz biały od żurku

Jak odróżnić barszcz biały od żurku

Barszcz biały i żurek wizualnie wyglądają niemal identycznie, jednak ich smak mówi sam za siebie. Rożnica tkwi przede wszystkim w zakwasie. Żurek robiony jest z dodatkiem zakwasu z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

Krok 1

Barszcz biały

Do przyrządzenia barszczu białego potrzebujemy wywaru z wędzonej kiełbasy, liść laurowy, marchewkę, ziele angielskie, chrzan, czosnek i kawałki białej kiełbasy. Całość wystarczy zagotować i dodać zakwas z mąki pszennej. W końcówce wystarczy dodać śmietanę i przyprawić zupę m.in. majerankiem do smaku. Najlepiej smakuje podawana z jajkiem na twardo. 

Krok 2

Żurek

Żurek przyrządza się w identyczny sposób, oprócz tego, że zamiast zakwasu z mąki pszennej dodajesz zakwas z mąki żytniej

Info

Zarówno do żurku jak i do barszczu białego można dodać liczne dodatki np. suszone grzyby, boczek, różne gatunki kiełbas czy skwarki. Wszystko zależy od twoich upodobań kulinarnych!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pyszny domowy żurek - przepis mojej mamy

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków