Jak ugotować zupę - solankę

Jak ugotować zupę - solankę

Solanka to rosyjska zupa z mięsem. Mocno mięsna, dająca dużo energii, tak potrzebnej w jesienne i zimowe dni.

  • 600 g mięsa wołowego i wieprzowego na zupę
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 300 g mieszanki pokrojonych wędlin i mięsa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier i sól do smaku
  • olej
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana

Krok 1

Do garnka zalanego wodą wkładamy mięso wraz z liściem laurowym,zielem angielskim,soląc.Gotujemy pod przykryciem odszumując aż do miękkiego mięsa które po wyciągnięciu rozdrabniamy.

Krok 2

Do wywaru wkładamy kiszoną kapustę(jak jest za kwaśna płukamy)dosypując odrobinę cukru i zagotowujemy.

Krok 3

Marchew wraz cebulą trzemy na tarce z grubymi oczkami podsmażając na oleju,dodając koncentrat pomidorowy i wsypujemy do zupy,gotując 10 minut.

Krok 4

Pokrojone ogórki wraz z rozdrobionym mięsem dodajemy do zupy zagotowując i przyprawiając do smaku,można dodać pokrojone oliwki.Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Komentarze: (1)

Pozostało: 1500 znaków
2014-08-19 20:35:06
Awatar
Bardzo lubię solankę, tylko bez kapusty, bo rodzinka kapuste to je,ale tylko do drugiego dania. Pychota.
(0)