Jak zrobić zupę piwną

Jak zrobić zupę piwną

Zwykło się mawiać, że piwo jest złotą ambrozją. Posiada wielu zwolenników, którzy cenią je za wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Okazuje się, że z piwa można zrobić nawet zupę! Przeczytaj poniższy przepis i do pracy!

  • 1 l piwa pszenicznego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka z jajka
  • Goździki
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • tłusty i słodki twaróg

Krok 1

Zagotuj wodę, a następnie wlej do niej piwo

Krok 2

Do płynu dodaj goździki i cynamon i poczekaj aż całość zacznie wrzeć

Krok 3

W osobnym pojemniku lub miseczce przygotuj kogel-mogel. Utrzyj więc w tym celu żółtka jajek z cukrem, aż mieszanka uzyska puszystą konsystencję. 

Krok 4

Przed tobą najtrudniejszy krok- hartowanie jajek. Wlej do kogel-mogel chochlę gotującego się piwnego płynu, cały czas mieszając, aby zapobiec ścięciu się żółtek. Następnie wlej to do garnka z zagotowanym piwem i wodą, wyłącz ogień pod garnkiem, jednak cały czas mieszaj zupę

Info

Zupa po krótkim czasie zgęstnieje. Uważaj jednak, abyś jej nie zważył. 

Krok 5

Wlej do garnka dobrą śmietanę kremówkę i wymieszaj całość

Krok 6

Podanie: wyłóż spód miseczki słodkim twarogiem i zalej go piwną zupą. SMACZNEGO!

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków