Jak upiec babkę marmurkową

Jak upiec babkę marmurkową

Popularne babki, czyli ciasto na każdą okazję. Do kawy, do herbaty, do filmu ... babka nadaje się do wszystkiego.

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek,smarujemy foremkę masłem oprószając bułką,nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak upiec babkę z polewą cytrynową

Krok 2

Mąkę w misce mieszamy z proszkiem do pieczenia,masło ucieramy dodając żółtka na pulchną masę,dodając stopniowo cukier,olejek migdałowy,ekstrakt z wanilii.

Krok 3

Białka ze szczyptą soli ucieramy na sztywno,łącząc masę z mąką delikatnie mieszając.Połowę masy wkładamy do formy,a do drugiej dodajemy kakao i kładziemy na wierzch,wstawiamy do piekarnika na ponad pół godziny,sprawdzając zapałką aby była sucha.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec babkę marmurkową skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli olejku migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka do obsypania foremki