Jak zrobić skubańca? Upiecz go według naszego przepisu!

Jak zrobić skubańca? Upiecz go według naszego przepisu!

Skubaniec to popularny i bardzo smaczny pleśniak. Skubaniec, mimo tego, że jest wszechstronnie znany, przepis na niego zazwyczaj się nie zmienia. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to spróbujcie.

Krok 1

Ciasta nie kładziemy na blaszce tylko tarkujemy na tarce z grubymi otworami,pozwala to na równomierne ułożenie przygotowanego ciasta.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pleśniaka

Krok 2

Przesiewamy mąkę na stolnicę dodając proszek do pieczenia  i szczyptę soli,wbijając 4 żółtka( białka odstawiamy do lodówki),dolewamy śmietanę i pokrojone masło.Ciasto siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy,dzieląc na dwie części,do jednej dodajemy kakao i obie wstawiamy do lodówki na 2 godziny(ciasto musi być bardzo twarde)

Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,blaszkę smarujemy tłuszczem lub kładziemy pergamin.Jasne ciasto tarkujemy na blaszkę smarując dżemem,następnie dodajemy ubitą pianę z białek(na sztywno z cukrem) a na to tarkujemy ciemne ciasto,wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić skubańca? Upiecz go według naszego przepisu! skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru do białek
  • 3 łyżki cukru do ciasta
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik gęstego kwaśnego dżemu
  • szczypta soli