Jak zrobić skubańca? Upiecz go według naszego przepisu!

Jak zrobić skubańca? Upiecz go według naszego przepisu!

Skubaniec to popularny i bardzo smaczny pleśniak. Skubaniec, mimo tego, że jest wszechstronnie znany, przepis na niego zazwyczaj się nie zmienia. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to spróbujcie.

  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru do białek
  • 3 łyżki cukru do ciasta
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik gęstego kwaśnego dżemu
  • szczypta soli

Krok 1

Ciasta nie kładziemy na blaszce tylko tarkujemy na tarce z grubymi otworami,pozwala to na równomierne ułożenie przygotowanego ciasta.

Krok 2

Przesiewamy mąkę na stolnicę dodając proszek do pieczenia  i szczyptę soli,wbijając 4 żółtka( białka odstawiamy do lodówki),dolewamy śmietanę i pokrojone masło.Ciasto siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy,dzieląc na dwie części,do jednej dodajemy kakao i obie wstawiamy do lodówki na 2 godziny(ciasto musi być bardzo twarde)

Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,blaszkę smarujemy tłuszczem lub kładziemy pergamin.Jasne ciasto tarkujemy na blaszkę smarując dżemem,następnie dodajemy ubitą pianę z białek(na sztywno z cukrem) a na to tarkujemy ciemne ciasto,wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pleśniaka

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków