Jak przyrządzić jabłecznik babuni

Jak przyrządzić jabłecznik babuni

Przepis jeden ze starszych ciast. Wypieki te były robione jeszcze przez nasze babcie. Nie jest to ciasto wyrafinowane ale proste i nie wymagające dużego nakładu finansowego. No i ciasto bardzo smaczne, wielu osobom przypominające czasy dzieciństwa

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 słoiki jabłek prażonych
  • 4 łyżki śmietany
  • 3/4 margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krok 1

Na stolnicę wysypujemy mąkę,mieszając-dodajemy żółtka,proszek do pieczenia,śmietanę i miękką margarynę.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na średnią grubość,przygotowaną blachę smarujemy tłuszczem posypując bułką tartą.

Krok 2

Pierwszą część ciasta kładziemy na blachę rozgniatając palcami po całej powierzchni,na to rozprowadzamy jabłka równomierną grubością.Drugą część rozwałkować na cieńszą warstwę wycinamy na wymiar blachy i kładziemy na jabłka,możemy po górnej części robić dziurki widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 180st.i pieczemy do 80 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru,po wyjęciu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić jabłecznik z pianką

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków