Jak przyrządzić jabłecznik babuni

Jak przyrządzić jabłecznik babuni

Przepis jeden ze starszych ciast. Wypieki te były robione jeszcze przez nasze babcie. Nie jest to ciasto wyrafinowane ale proste i nie wymagające dużego nakładu finansowego. No i ciasto bardzo smaczne, wielu osobom przypominające czasy dzieciństwa

Krok 1

Na stolnicę wysypujemy mąkę,mieszając-dodajemy żółtka,proszek do pieczenia,śmietanę i miękką margarynę.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na średnią grubość,przygotowaną blachę smarujemy tłuszczem posypując bułką tartą.

Krok 2

Pierwszą część ciasta kładziemy na blachę rozgniatając palcami po całej powierzchni,na to rozprowadzamy jabłka równomierną grubością.Drugą część rozwałkować na cieńszą warstwę wycinamy na wymiar blachy i kładziemy na jabłka,możemy po górnej części robić dziurki widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 180st.i pieczemy do 80 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru,po wyjęciu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić jabłecznik z pianką

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić jabłecznik babuni skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!