Jak upiec wigilijny sernik

Jak upiec wigilijny sernik

Wigilijny stół aż ugina się od stojących na nim przekąsek, pysznych potraw, słodkości i innych pyszności. Jednym z obowiązkowych pozycji powinien być uwielbiany przez wszystkich sernik. Jak go przyrządzić, aby był aromatyczny, pulchny, miękki i puszysty?

Krok 1

Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je w misce z masłem, a następnie wyłóż nimi spód tortownicy i odstaw na 30 min do lodówki.

Krok 2

Kiedy minie już pół godziny, włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. 

Krok 3

Przygotuj miskę. Przełóż do niej twaróg i cały czas miksując dodawaj do niego po kolei cukier, olejek waniliowy, jajka, żółtka i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. 

Krok 4

Wyjmij tortownicę z zimna i przelej do niej przygotowaną masę. Całość wstaw do piekarnika na 50 minut. 

Krok 5

W międzyczasie wymieszaj w nowej misce śmietanę, cukier i pół łyżeczki olejku waniliowego. Tą mieszanką posmaruj gorące ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut. 

Krok 6

Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Następnie włóż je do lodówki na całą noc. Rano będzie gotowy do spożycia. 

Krok 7

Smacznego!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić kakaowy sernik

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków