Jak zrobić  blondies

Jak zrobić blondies

Jest to popularne amerykańskie ciasto na bazie białej czekolady. Blondies są przeciwieństwem tzw. brownies, czyli ciasta na bazie czarnej, mlecznej czekolady.

  • 150 g białej czekolady
  • 250 g białej czekolady do posiekania
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki
  • 175 g orzechów laskowych grubo posiekanych
  • szczypta soli

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni,w tym czasie 250 g. białej czekolady miksujemy lub grubo siekamy 150 g.rozpuszczamy na parze z masłem.Jajka utrzeć z cukrem oraz ekstraktem waniliowym stopniowo dodając ciepłą rozpuszczoną czekoladę.Większość orzeszków rozmieszczamy na papierze do pieczenia.

Krok 2

Resztę orzeszków wrzucamy do czekoladowej masy do której dodajemy mieszając mąkę,sól i czekoladę posiekaną.Do formy wlewamy przygotowane ciasto wkładając do piekarnika na około 1/2 godziny,nie należy ciasta piec za długo,gotowe ciasto ma włożoną wykałaczkę wilgotną.

Krok 3

Po wyciągnięciu ciasta pozostawiamy do ostygnięcia,podajemy pokrojone w kawałki na zimno.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić Chocolate Brownie

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków