Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe

Ciasto bananowe, czyli inaczej banana bread wygląda jak bochenek chleba. Jednakże smakuje bananowo! Jest soczyste, pulchne, mokre, wyrośnięte, słodkie i bardzo oryginalne w smaku. Potrzebujesz do niego dojrzałych bananów, które dadzą mu bardzo intensywny smak. Przeczytaj, jak przygotować takie ciacho.

  • pół kg dojrzałych bananów
  • 3 jaja
  • garść orzechów włoskich
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krok 1

Obierz banany ze skórki i rozgnieć je widelcem. 

Krok 2

Wymieszaj ze sobą mąkę (wcześniej ją przesiej), szczyptę soli i proszek do pieczenia

Krok 3

Pokrój orzechy na dość spore kawałki. 

Krok 4

Masło zmiksuj z cukrem i cały czas mieszając składniki, dodawaj stopniowo dobrze roztrzepane jaja. Do tej masy dodawaj po kolei mąkę, rozgniecione banany i orzechy i całość delikatnie wymieszaj. 

Krok 5

Wysmaruj formę (najlepiej keksówkę) tłuszczem, posyp bułką tartą i przełóż do niej przygotowaną masę. 

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz w tej temperaturze przez 65-70 minut

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika, posyp ciasto cukrem pudrem. Miłej degustacji!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ciasto bananowe

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków