Jak upiec ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Jak upiec ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Połączenie czekolady i pomarańczy nie jest czymś nowym i innowacyjnym, ponieważ ten duet znano już wiele lat temu. Jest to prawdziwy klasyk, który rewelacyjnie sprawdza się podczas leniwych wieczorów w domu, pod kocem i z herbatą w ręce. Sam spróbuj.

Info

SKŁADNIKI NA CIASTO

- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka gorzej czekolady
- 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła lub margaryny w kostce
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki olejku waniliowego 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić puszyste ciasto czekoladowe

Krok 1

CIASTO

Do dużej miski wbij jaja i dodaj do nich olejek waniliowy i cukier. Całość dobrze zmiksuj. 

Czekoladę rozdrobnij i roztop w rondelku, na małym ogniu. Następnie dodaj do niego masło, przygotowaną wcześniej masę jajeczną oraz przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składnik, aby nie pozostawić żadnych grudek. 

Dość sporą formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę na ciasto. Piecz ją przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, poczekaj, aż wystygnie. Następnie włóż je do lodówki. 

Krok 2

SKŁADNIKI NA PIANKĘ I DODATKI

- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- pomarańcze 

Krok 3

PIANKA

Rozpuść galaretki w połowie wody, która jest proponowana przez producenta na opakowaniu. 

Galaretkę przelej na zimne ciasto i włóż do niej obrane kawałki pomarańczy. Ciasto wstaw na minimalnie 3 godziny do lodówki. 

Komentarze: (1)

Pozostało: 1500 znaków
2013-02-14 18:02:38
Awatar
(0)