Jak upiec gęś nadziewaną ryżem

Jak upiec gęś nadziewaną ryżem

Pieczemy pyszną gęś nadziewaną ryżem. Faszerowana gęś to pomysł na wykwintny, niedzielny obiad. Pamiętajmy, że najlepsze gęsi do kupienia znajdziemy na rynku

  • 1 gęś
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka masła roślinnego
  • 5 dag rodzynków
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • skórka pomarańczowa w syropie
  • 2 jaja
  • sól
  • majeranek
  • cukier

Krok 1

Gęś natrzeć solą i majerankiem. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła roślinnego. Rodzynki opłukać, namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić.

Krok 2

Usmażoną skórkę pomarańczową drobno pokrajać w kostkę. Ugotowany ryż wymieszać z rodzynkami, skórką pomarańczową, żółtkami. Na końcu dodać ubitą pianę i cukier do smaku, całość wymieszać.

Krok 3

Gęś napełnić nadzieniem, zaszyć i ułożyć na brytfannie grzbietem do dołu, wstawić do gorącego piekarnika . Gdy gęś z wierzchu się zrumieni, odwrócić, podlać parę łyżek wody i dopiec gęś do miękkości na mniejszym ogniu, polewając ją od czasu do czasu własnym sosem.

Krok 4

Upieczoną gęś pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, dodając sok cytrynowy. Podawać z delikatnymi surówkami

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pierś z kurczaka z ryżem

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków