Jak zrobić gotowaną szynkę obsmażaną w cieście

Jak zrobić gotowaną szynkę obsmażaną w cieście

Smaczna szynka podsmażana i zapiekana w cieście

  • 600 g szynki surowej
  • 2 jaja
  • 3-4 lyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól

Krok 1

Szynkę płukamy w wodzie, po wyciągnięciu wkładamy do garnka i zalewamy ją w całości wodą. Przyprawiamy zielem angielskim, pieprzem, solą i liściem laurowym.

Krok 2

Mięso gotujemy 3-4 godz. podczas gotowania szynkę kilkakrotnie obracamy i dolewamy brakującą wodę. Po ostygnięciu wywaru wystawiamy szynkę na deskę gdzie kroimy w grubsze paski.

Krok 3

Przygotowanie ciasta: mąkę, jajka i odrobinę soli mieszamy w rondelku na jednolitą masę. Na rozgrzany tłuszcz w patelni nakładamy wcześniej zamoczone plaster szynki w przygotowanym cieście. Smażymy plaster z obu stron aż do zarumienienia, wykładamy na półmisek, podajemy z surówkami lub sosami.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić domową wędlinę - szynka z indyka

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków