Jak przyrządzić gotowaną szynkę zapiekaną z ryżem

Jak przyrządzić gotowaną szynkę zapiekaną z ryżem

Polecamy dla konesera delikatną szyneczkę, duszoną i zapiekaną na zimowe wieczory jak i letnie imprezy

  • 1 kg szynki wędzonej
  • gotowanej
  • 250 g ryżu
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Sos 150 g pieczarek
  • 1 łyżka maki,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 mała cebula
  • 250 ml bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Obrać szynkę ze skórki, włożyć do garnka zalanego bulionem, zagotować, wsypać ryż, delikatnie gotować przez około 20 minut

Krok 2

Jajko, parmezan, masło i ugotowany ryż wymieszać i nałożyć na szynkę posypując bułką tartą wraz z gałką muszkatałową którą wcześniej utarliśmy. Szynkę włożyć do piekarnika w bretfance i w temp. 200 stopni piec przez 20 minut.

Krok 3

Przyrządzamy sos: pieczarki z cebulą pokroić w paski rzucić na rozgrzane masło i dusić przez 15 minut, potem dodajemy mąkę, bulion, przyprawy zagotowujemy i dodajemy śmietanę z żółtkami. Sos podajemy w oddzielnym naczyniu.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić szynkę w ziołach z boczniakami

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków