Jak zrobić gulasz z ryb morskich

Jak zrobić gulasz z ryb morskich

Trochę mało popularny gulasz ale polecam warto spróbować,coś dla odmiany.

  • 75 dag oczyszczonej ryby lub filetów mrożonych
  • 2 łyżeczki przypraw mieszanych (papryka; szałwia; pieprz i sól; estragon; listek laurowy; ziele angielskie; jałowiec)
  • 3 cebule
  • 5 dag słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku z zieloną pietruszką
  • 1 szklanka rosołu

Krok 1

Rybę oczyścić, pokroić na grubsze kawałki, usuwając ości przed włożeniem na 1 godz. do lodówki pozostawiamy do osuszenia i mieszamy z przyprawami.

Krok 2

Cebulę zeszklić na roztopionej słoninie dodać rosół wymieszany z mąką, wkładamy kawałki ryby.

Krok 3

Rybę dusimy na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem, pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.

Krok 4

Wykładamy na talerz posypując zieleniną,dodajemy kluski, ryż i przygotowaną surówkę.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak filetować świeże ryby

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków