Jak zrobić racuchy z cukinii

Jak zrobić racuchy z cukinii

Cukinia to takie magiczne i uniwersalne warzywo, że możesz z niej wyczarować niemal wszystko. Nadaje się do farszów, marynat, sałatek i mięs. Możesz zrobić z niej również niskokaloryczne i bogate z witaminy placuszki!

  • cukinia
  • 3-4 łyżki pszennej mąki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki prażonych pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Krok 1

Zetrzyj cukinię na grubej tarce. 

Krok 2

Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą, aby powstała kleista zawiesina. 

Krok 3

Do startej cukinie dodaj mąkę, przygotowany roztwór, pestki słonecznika oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Musisz uzyskać rzadką konsystencję, tak więc w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 

Krok 4

Racuchy smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu

Krok 5

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić smażone kwiaty z cukini

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków